Обережно — транс-жири

Що таке транс-жири? Чи варто їх остерігатись? В яких продуктах їх можна зустріти та як їх вивести з організму. Про все це і навіть більше Ви дізнаєтесь із нашої статті.

 транс-жири

Транс-жири  (транс-ізомери жирних кислот) — це перекручені молекули жиру, отримані внаслідок гідрогенізації рослинних жирів. Транс-жири суттєво здешевлюють виробництво збільшують термін зберігання продукту, чого не скажеш про наше здоров'я та життя. 

Транс-жири зустрічаються в спредах, маргарині, майонезі і магазинних соусах, кетчупі, напівфабрикатах, рослинних та сухих вершках,  фаст-фудах, сухариках, крекерах, чіпсах, вафлях, магазинній випічці і кондитерських виробах, в попкорні для мікрохвильовок і навіть в цукерках.  

Чим же транс-жири такі небезпечні? Справа в тому, що транс-жири мають високу температуру плавлення і наш організм не може з ними нічого зробити — ні засвоїти, ні вивести. Тому вони відкладаються на стінках судин і погіршують роботу організму. І взагалі, поведінка цих штучних молекул досить непередбачувана. Вони при потраплянні у кров можуть вбудовуватись  в мембани клітин і витісняти корисні для організму жири (омега-6 та омега-3 жири).

Величезну кількість захворювань пов'язують саме зі споживанням транс-жирів  — діабет, утворення злоякісних пухлин, хвороби серцево-судинної і ендокринної систем, хвороба Альцгеймера, хвороби печіки, порушення статевої діяльності у чоловіків та безпліддя у жінок, хвороби нервової системи, низький інтелект у дітей, розвиток старечого недоумства, ожиріння. Транс-жири сприяють накопиченню в організмі так званого «поганого холестерину».

На жаль в Україні цією проблемою не переймаються. Адже практично нема державних норм, що регламентують вміст транс-жирів у продуктах харчування. Ці норми встановлені тільки для спредів та маргаринів і становлять 8%, що в 4-8 разів перевищує європейські норми. На інші продукти норми взагалі не встановлені. Це дає можливість виробникам у своїй гонці за здешевлення продукту, а відповідно і за отримання надприбутків, підривати наше здоров'я, при цьому не порушуючи жодних норм. 

В деяких європейських країнах, а також в Америці транс-жири вже заборонені. 

Як дізнатись, чи містяться транс-жири у продуктах, що Ви купуєте? На жаль, в Україні нема обов'язкового маркування упаковок з вказівкою процентного вмісту транс-жирів. Тому краще перестрахуватись. Уважно вивчіть склад продукту на упаковці. Якщо там вказано, що до складу входять гідрогенізовані жири або просто рослинні жири, маргарин або кондитерський жир, то такі продукти купувати не варто. Практично 80% продуктових виробів містять транс-жири. Відмовитись від всього важко, але альтернатива є. Замість купувати готові вироби в магазинах, замініть їх на домашні. Дуже легко в домашніх умовах приготувати майонез чи кетчуп, а також домашню випічку без маргарину, який містить 40% транс-жирів. 

Чи є спосіб вивести транс-жири з організму? Певно мірою, так. Потрібно збільшити споживання продуктів багатих на омега-3 жирні кислоти, а саме лляну, гірчичну, конопляну, соєву та ріпакову олію, волоські горіхи, червону рибу, оселедець, сардини, ікру,  шпинат та інші зелені салати, а також повністю відмовитись від продуктів, що містять транс-жири. Вчені стверджують, що транс-жири виводяться з організму протягом двох років після припинення їх споживання.